An original bay window looks out toward the hills.

A contemporary open floor plan was achieved by knocking down the dividers that separated the living room, dining nook, and kitchen. However, Prentis still chose to gently delineate the regions by installing a Douglas-fir half wall topped with a delicate shelving unit. Air and conversation flow easily through the wooden dowel screen, which is ideal for displaying tchotchkes and potted plants.

Nearby, a single metal column skewers the cooking island as a clever way to stitch beams together and make up for lost load-bearing walls. “It was the key to the whole project,” Prentis reveals. “It allowed us to clean up all the funky odds and ends of the former additions so we could get everything to align and look more resolved.”

pAll the kitchen cabinets were completely dated and not worth saving Prentis recalls.p

“All the kitchen cabinets were completely dated and not worth saving,” Prentis recalls.

Custom Kerf cabinetry, made with Europly maple plywood and dark gray laminate, supplanted dated white cupboards for a handcrafted, artisan look. At the same time, cream-colored Smeg appliances feel trendy and retro. In the corner, a Caesarstone Sleek Concrete countertop and a plaster-like backsplash meet an exposed brick flue. “They were interested in a combination of original details mixed in with newer elements to make it seem like the history wasn’t erased, but rather amplified to give the house character,” says Prentis.

pPlywood edges are expressed throughout the custom casework.p

Plywood edges are expressed throughout the custom casework.

A large sliding door connects the kitchen to the yard, where a new L-shaped patio tiers down to a stretch of grass. The spacious platform supplies the homeowners with an outdoor spot to relax, entertain, and gaze at the wondrous peak in the distance. Both outside and in, the property’s best assets are now maximized—and all it took was a few extra feet.

pThe old patio didnt make the most of the beautiful backyard.p

The old patio didn’t make the most of the beautiful backyard.

pA new patio and fresh coat of paint totally transformed the backyard. p

A new patio and fresh coat of paint totally transformed the backyard. 

This post was originally published on Architectural Digest